fbpx
Sauli Seittenranta, Petteri Orpo, Terapiatakuu

Missä terapiatakuu?

(Turun kokoomuksen toimintapäivänä keskustelimme Petteri Orpon kanssa terapiatakuusta ja nuorten jaksamisesta.)

Toimistotyön yleistyttämät fyysiset niska- ja hartiavaivat ovat viime vuosikymmeninä saaneet vakavasti otettavan kilpailijan, jota kukaan ei olisi toivonut. Fyysiset vaivat on otettu tosissaan toisin kuin mielenterveysongelmat, jotka ovat yleisin syy työkyvyttömyydelle ja elämän laadun heikkenemiselle. Meillä ei ole kuin hyviä arvauksia tämän kehityksen syistä.

Ratkaisuja tilanteeseen kuitenkin löytyy, mutta nyt ne pitäisi panna käytäntöön. Terapiatakuu varmistaisi tarvittavaan hoitoon pääsyn nopeassa aikataulussa, kun nyt hoitoon pääsyssä kestää 7-12kk. Nyt oireiden kanssa kamppaileva joutuu kulkemaan monen hoitoportaan läpi ja usein käymään useammallakin käynnillä, ennen kuin aletaan järjestelemään usein tarvittavaa psykoterapiaa. Ja kaiken lisäksi terapeutin etsiminen sysätään yksilön vastuulle juuri silloin, kun hänellä saattaa olla vaikeuksia aikaansaamisessa ja aloitekyvyssä.

Esimerkiksi fysioterapiaan ohjattaessa potilaalle annetaan suoraan lähete kunnan fysioterapeutille ja yhden luukun periaatteella järjestetyissä terveyskeskuksissa ensimmäisen käynnin fysioterapeutille saattaa saada jo samana päivänä, kun tarve on todettu. Terapiatakuulla velvoitettaisiin tarjoamaan psykososiaalinen hoito neljän viikon sisällä tarpeen toteamisesta.

Terapiatakuu-kansalaisaloite oli eduskunnan käsittelyssä jo lähes vuosi sitten. Sote-valiokunnan kuulemisissa ja keskusteluissa on ollut merkkejä sen mahdollisesta jäämisestä sote-uudistuksen ja yleisen hoitotakuun jalkoihin. Kokoomus on syksyllä patistanut hallitusta pitämään lupauksensa ja toteuttamaan terapiatakuun. Joulukuussa nähtäneen, millainen esitys sieltä tulee.

Toisekseen:
Fysioterapeuttien koulutus on ilmainen, kun taas psykoterapeutiksi kouluttautumisesta joutuu itse pulittamaan 10 000-60 000 euroa. Ei voi kuin kysyä, miksi?